Κοινά προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων

Φροντίζοντας αυτούς που μας φρόντισαν

Προετοιμαστείτε για την επιτυχή γήρανση με αυτόν τον οδηγό για την υγεία των ηλικιωμένων

θέματα υγείας ηλικιωμένων

Το να γερνάς μπορεί να φαίνεται τρομακτικό—γκρίζα μαλλιά, ρυτίδες, ξεχνάς πού παρκάρεις το αυτοκίνητο. Πέρα από όλα τα αστεία, η γήρανση μπορεί να προκαλέσει μοναδικά προβλήματα υγείας. Με τους ηλικιωμένους να αποτελούν το 12 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού – και να αυξάνονται γρήγορα σε πάνω από 22 τοις εκατό έως το 2050 – είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι καθώς γερνούν και να αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορούν να τοποθετήσετε τον εαυτό σας (ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ) σε μια πορεία προς την υγιή γήρανση.

1. Χρόνιες παθήσεις υγείας
κοινά προβλήματα υγείας ηλικιωμένων χρόνιες παθήσεις υγείας

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τη Γήρανση , περίπου το 92 τοις εκατό των ηλικιωμένων έχουν τουλάχιστον μία χρόνια νόσο και το 77 τοις εκατό έχουν τουλάχιστον δύο. Οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος και ο διαβήτης είναι από τις πιο κοινές και δαπανηρές χρόνιες παθήσεις που προκαλούν τα δύο τρίτα των θανάτων κάθε χρόνο. Το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Χρονίων Νοσημάτων και Προαγωγής Υγείας συνιστά τη συνάντηση με έναν γιατρό για ετήσιο έλεγχο, τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και την άσκηση ρουτίνας για τη διαχείριση ή την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα μεταξύ των ηλικιωμένων και η ενασχόληση με αυτές τις συμπεριφορές τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας και των σχετικών χρόνιων παθήσεων.

2. Γνωστική υγεία
κοινά προβλήματα υγείας ηλικιωμένων άνοια

Η γνωστική υγεία επικεντρώνεται στην ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται, να μαθαίνει και να θυμάται. Το πιο κοινό πρόβλημα γνωστικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι είναι η άνοια , η απώλεια αυτών των γνωστικών λειτουργιών. Περίπου 47,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άνοια—ένας αριθμός που προβλέπεται να τριπλασιαστεί σε μέγεθος έως το 2050. Η πιο κοινή μορφή άνοιας είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ με έως και πέντε εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών να πάσχουν από τη νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες . Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης , άλλες χρόνιες παθήσεις και ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, όπως η κατάχρηση ουσιών, ο διαβήτης, η υπέρταση, η κατάθλιψη, ο HIV και το κάπνισμα. Αν και δεν υπάρχουν θεραπείες για την άνοια, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ένα σχέδιο θεραπείας και φάρμακα για τη διαχείριση της νόσου.

3. Ψυχική υγεία
κοινά προβλήματα υγείας ηλικιωμένων κατάθλιψη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 15 τοις εκατό των ενηλίκων άνω των 60 ετών πάσχουν από ψυχική διαταραχή. Μια κοινή ψυχική διαταραχή μεταξύ των ηλικιωμένων είναι η κατάθλιψη, η οποία εμφανίζεται στο 7 τοις εκατό του ηλικιωμένου πληθυσμού. Δυστυχώς, αυτή η ψυχική διαταραχή συχνά υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται. Οι ηλικιωμένοι ευθύνονται για πάνω από το 18 τοις εκατό των θανάτων από αυτοκτονίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επειδή η κατάθλιψη μπορεί να είναι παρενέργεια χρόνιων παθήσεων υγείας, η διαχείριση αυτών των καταστάσεων βοηθά. Επιπλέον, η προώθηση ενός τρόπου ζωής υγιεινής ζωής, όπως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η κοινωνική υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους ή τις ομάδες υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης.

4. Σωματικός τραυματισμός
κοινά προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων που πέφτουν

Κάθε 15 δευτερόλεπτα, ένας μεγαλύτερος ενήλικας εισάγεται στα επείγοντα για πτώση. Ένας ηλικιωμένος πεθαίνει από πτώση κάθε 29 λεπτά , καθιστώντας τον την κύρια αιτία τραυματισμού μεταξύ των ηλικιωμένων. Επειδή η γήρανση προκαλεί συρρίκνωση των οστών και απώλεια δύναμης και ευλυγισίας στους μυς, οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στο να χάσουν την ισορροπία τους, να μώλωπες και να σπάσουν ένα οστό. Δύο ασθένειες που συμβάλλουν στην αδυναμία είναι η οστεοπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, οι πτώσεις δεν είναι αναπόφευκτες. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορούν να προληφθούν μέσω της εκπαίδευσης, της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας και των πρακτικών τροποποιήσεων μέσα στο σπίτι.

5. HIV/AIDS και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
κοινά προβλήματα υγείας ηλικιωμένων HIV

Το 2013, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσαν ότι το 21 τοις εκατό των περιπτώσεων AIDS συνέβη σε ηλικιωμένους άνω των 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 37 τοις εκατό των θανάτων την ίδια χρονιά ήταν άτομα άνω των 55 ετών. Οι σεξουαλικές ανάγκες και ικανότητες μπορεί να αλλάξουν καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η σεξουαλική επιθυμία δεν εξαφανίζεται εντελώς. Οι ηλικιωμένοι είναι απίθανο να χρησιμοποιούν προφυλακτικά, τα οποία, όταν συνδυάζονται με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστούν τους ηλικιωμένους πιο επιρρεπείς στη μόλυνση από τον ιό HIV. Η καθυστερημένη διάγνωση του HIV είναι κοινή μεταξύ των ηλικιωμένων, επειδή τα συμπτώματα του HIV είναι πολύ παρόμοια με εκείνα της φυσιολογικής γήρανσης, καθιστώντας πιο δύσκολη τη θεραπεία και την πρόληψη της βλάβης στο ανοσοποιητικό σύστημα.

6. Υποσιτισμός
κοινά προβλήματα υγείας ηλικιωμένων υποσιτισμός

Ο υποσιτισμός σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών συχνά υποδιαγιγνώσκεται και μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μυϊκή αδυναμία. Οι αιτίες του υποσιτισμού μπορεί να προέρχονται από άλλα προβλήματα υγείας (οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από άνοια μπορεί να ξεχάσουν να φάνε), την κατάθλιψη, τον αλκοολισμό, τους διατροφικούς περιορισμούς, τη μειωμένη κοινωνική επαφή και το περιορισμένο εισόδημα. Η δέσμευση για μικρές αλλαγές στη διατροφή, όπως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και αλατιού , μπορεί να βοηθήσει σε θέματα διατροφής στους ηλικιωμένους. Υπάρχουν υπηρεσίες φαγητού που διατίθενται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή έχουν δυσκολία στην προετοιμασία γευμάτων.

7. Αισθητηριακές βλάβες

Οι αισθητηριακές διαταραχές, όπως η όραση και η ακοή, είναι εξαιρετικά συχνές για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς άνω των 70 ετών. Σύμφωνα με το CDC , ένας στους έξι ηλικιωμένους έχει προβλήματα όρασης και ένας στους τέσσερις έχει προβλήματα ακοής. Ευτυχώς, και τα δύο αυτά προβλήματα αντιμετωπίζονται εύκολα με βοηθήματα όπως γυαλιά ή ακουστικά βαρηκοΐας. Οι νέες τεχνολογίες ενισχύουν την αξιολόγηση της απώλειας ακοής και τη δυνατότητα χρήσης των ακουστικών βαρηκοΐας.

8. Στοματική υγεία
κοινά προβλήματα υγείας ηλικιωμένων στοματική υγεία

Συχνά παραβλέπεται, η στοματική υγεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους ηλικιωμένους. Το Τμήμα Στοματικής Υγείας του CDC διαπίστωσε ότι περίπου το 25 τοις εκατό των ενηλίκων άνω των 65 ετών δεν έχουν πλέον τα φυσικά τους δόντια. Προβλήματα όπως η τερηδόνα και η τερηδόνα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία διατήρησης μιας υγιεινής διατροφής, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλλες καταστάσεις υγείας. Τα προβλήματα στοματικής υγείας που σχετίζονται με τους ηλικιωμένους είναι η ξηροστομία, η ασθένεια των ούλων και ο καρκίνος του στόματος. Αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ή να προληφθούν κάνοντας τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο. Η οδοντιατρική περίθαλψη, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολη η πρόσβαση των ηλικιωμένων λόγω απώλειας οδοντιατρικής ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση ή οικονομικών μειονεκτημάτων.

9. Κατάχρηση ουσιών
κοινά προβλήματα υγείας ηλικιωμένων κατάχρηση ουσιών

Η κατάχρηση ουσιών, συνήθως που σχετίζεται με το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, είναι πιο διαδεδομένη στους ηλικιωμένους από ό,τι φαίνεται. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τη Γήρανση , ο αριθμός των ηλικιωμένων με προβλήματα κατάχρησης ουσιών αναμένεται να διπλασιαστεί σε πέντε εκατομμύρια έως το 2020. Επειδή πολλοί δεν συνδέουν την κατάχρηση ουσιών με τους ηλικιωμένους, συχνά παραβλέπεται και χάνεται στις ιατρικές εξετάσεις. Επιπλέον, σε ηλικιωμένους ενήλικες συχνά συνταγογραφούνται πολλαπλές συνταγές για μακροχρόνια χρήση. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ναρκωτικών διαπιστώνει ότι η κατάχρηση ουσιών συνήθως προκύπτει από κάποιον που υποφέρει από ψυχικά ελλείμματα ή παίρνει φάρμακα άλλου ασθενούς λόγω της αδυναμίας του να πληρώσει τα δικά του.

10. Έλεγχος της ουροδόχου κύστης και δυσκοιλιότητα
κοινά προβλήματα υγείας ηλικιωμένων έλεγχος της ουροδόχου κύστης

Η ακράτεια και η δυσκοιλιότητα είναι και τα δύο κοινά με τη γήρανση και μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Εκτός από τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, αυτές μπορεί να είναι παρενέργεια προηγούμενων προβλημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως η μη ισορροπημένη διατροφή και η ταλαιπωρία από χρόνιες παθήσεις υγείας. Η Mayo Clinic προτείνει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων υγείας των ηλικιωμένων. Υπάρχουν συχνά αποτελεσματικές ιατρικές θεραπείες και οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να ντρέπονται να συζητήσουν με τους γιατρούς τους.

Επισκεφτείτε το Πρόγραμμα για την Υγιή Γήρανση  για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα προληπτικά μέτρα για κοινά προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων.

Αναδημοσίευση από την Ένωση ασθενών Ελλάδος https://mazi.greekpatient.gr/

Είμαστε απευθείας εισαγωγείς χωρίς μεσάζοντες και προσφέρουμε τις καλύτερες συσκευές και πρωτοποριακές υπηρεσίες εντοπισμού στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς